Voor zelfstandigen zonder vennootschap is vanaf 2018 een nieuw (fiscaal) spaarproduct in het leven geroepen. Hierdoor heeft deze zelfstandige (éénmanszaak, vrije beroeper, meewerkend echtgenoten en zelfstandig h
elpers), naast pensioenopbouw via het VAPZ, de mogelijkheid gekregen om fiscaal gunstig (net zoals zaakvoerders met vennootschap via een IPT) een extra pensioenkapitaal op te bouwen.
Deze nieuwe spaarformule is in tussentijd gekend als de POZ oftewel Pensioenovereenkomst Zelfstandigen en tot stand gekomen uit de fiscale discriminatie en het ontbreken van een alternatief voor de IPT. Zo krijgt iedere zelfstandige dezelfde mogelijkheden om een extra spaarpotje aan te leggen en zich te voorzien van aanvullende waarborgen !
Maximale spaarpremie en fiscaal voordeel?
Om voor de gestorte premie een fiscaal voordeel te verkrijgen moet er wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Hier speelt de gekende 80% regel van het sparen binnen IPT, maar is deze in teken van de POZ licht aangepast. Concreet zegt die regel dat de som van de aanvullende bedrijfspensioenen en het wettelijk pensioen niet hoger mag liggen dan de laatste normale bruto-jaarbezoldiging.
Voor de becijfering van de maximale jaarpremie binnen de POZ wordt nog steeds deze totale pensioenopbouw (wettelijk & aanvullend) als basis gebruikt, maar wordt bij de toepassing van 80% regel als ijkpunt het gemiddelde inkomen van de voorbije 3 kalenderjaren genomen.
Eenmaal deze complexe berekening is gemaakt en de premie correct is vastgelegd, zal een zelfstandige pas het extra belastingvoordeel van 30% (te verhogen met gemeentelijke opcentiemen) over de gespaarde premie bekomen.
Genieten van aanvullende dekkingen
Net zoals bij een VAPZ, IPT, .. biedt een POZ de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dit biedt de zelfstandige, het gezin en nabestaanden in geval ongeval, ziekte of overlijden de nodige financiële bescherming.
Het rendement van een POZ
Bij een POZ, net zoals bij een IPT, heeft men qua spaarformules zowel de optie van het veilige Tak 21 of de optie van het meer risicovoller Tak 23. Deze keuze gaat ook het rendement op eindvervaldag bepalen.
Taxatie POZ op einddatum?
Net zoals voor een IPT wordt er bij uitbetaling van het eindkapitaal van de POZ op de wettelijke pensioenleeftijd een gunstige taxatie opgelegd. Nadat de solidariteitsbijdrage ( 0% en 2%) en de RIZIV-bijdrage 3,55% zijn ingehouden, zal er een taxatie van 10% (te verhogen met gemeentelijke opcentiemen) op het uit te keren bedrag afgehouden worden.