De wetgeving rond de snelle elektrische fiets in een notendop!

 In Blog

Je ziet ze vandaag meer en meer op de openbare weg, de snelle elektrische fietsen of speed-pedelecs. Maar wat met de verzekering? Wat is hier verplicht en wat niet? Wij lichten het toe in dit artikel.

Welke fietsen zijn bij deze regelgeving betrokken?

Het gaat hier over fietsen :

  • met een maximaal vermogen van 4Kw
  • een ondersteuning tot maximaal 45 km/u
  • en waarbij de elektrische motor als doel heeft het trappen te ondersteunen

Wij noemen deze fietsen “speed pedelecs” of “snelle elektrische fietsen”.

De gewone elektrische fietsen – waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25km/u – vallen niet onder deze regels.

Wat zijn de verplichtingen?

  • Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm. De FOD mobiliteit voorziet een overgangsperiode t.e.m. 10 december 2018 om zich in regel te stellen, wanneer bv het gelijkvormigheidsattest ontbreekt.
  • Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).
  • Rijbewijs: men moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (dat kan een rijbewijs voor een bromfiets of voor een ander voertuig zijn, rijbewijs G (landbouwvoertuigen) is uitgesloten).

Welke plaats heeft een speed-pedelec op de weg?

Welke plaats heeft een speed-pedelec op de weg? Dat is voor de gebruikers toch vaak ingewikkeld. Vandaag is het namelijk zo:

  • op wegen met max. 50km/u mogen ze op het fietspad
  • op wegen waar men sneller mag, moeten ze op het fietspad
  • maar speciale onderborden kunnen plaatselijk de situatie wijzigen. Dit is niet eenvoudig als je door verschillende gemeentes fietst

Moet je een specifieke verzekering nemen?

Bestuurders van voertuigen die autonoom kunnen rijden (dus met mechanische kracht) op voorwaarde dat ze de maximale snelheid van 25 km/u niet overschrijden, moeten geen verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Speed-pedelecs kunnen weliswaar een snelheid halen van 45 km/u, maar deze snelheid kan niet gehaald worden zonder te moeten trappen.

Let wel: sommige oudere types speed-pedelec kunnen zonder trappen een snelheid van meer dan 25 km/u, dan is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen wel verplicht.

Voor alle fietsers blijft het aangeraden om een familiale verzekering te nemen.

Vanaf welke leeftijd mag je een elektrische of een snelle elektrische fiets gebruiken?

Voor de gewone elektrische fiets bestaat er geen leeftijdsgrens. Voor de elektrische vrachtfietsen (met een vermogen tussen 250 en 1000 watt waarvan de ondersteuning uitvalt bij 25 km/u) wordt er een leeftijdgrens van 16 jaar expliciet ingevoerd.

Voor de snelle elektrische fietsen is een rijbewijs nodig, dat men sowieso niet voor 16 jaar kan halen.

Naast de speed-pedelec zijn er tal van andere elektrische vervoersmiddelen, telkens met hun eigen specificaties en wettelijke bepalingen. Bevraag je goed voor je hiermee rijdt, ook hiervoor dien je je te verzekeren.

Bekijk het volledige originele bericht op : Nijsten Verzekeringskantoor Blog

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de kantooruren op het nummer 089 764 133 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.