Betaal minder belastingen dankzij pensioensparen

 In Blog

De zonnigste periode van het jaar zit er weer bijna op. Aan het begin van de zomer hebben de meesten onder ons hun belastingbrief ingediend, hopend op een positief resultaat en een mooie teruggave. Maar is je belastingaanslag hoger uitgevallen of wens je de teruggave te verhogen? Check dan zeker welke fiscale voordelen, zoals het hypothecaire woonkrediet, nog steeds onvoldoende geoptimaliseerd zijn: denk aan pensioensparen en langetermijnsparen!

Waarom denk je nu best al aan je pensioen?

Als je pensioenleeftijd eraan komt, zal je wettelijk pensioen waarschijnlijk niet volstaan om je huidige levensstandaard aan te houden. Je doet er dus goed aan om zelf de touwtjes in handen te nemen. Zo kan je tijdens je pensioen genieten van een extra spaarpotje dat je tijdens je carrière opzij gezet hebt.

Welke manieren bestaan er vandaag om (fiscaal) te sparen voor onze toekomst?

Pensioensparen

  • Wie aan pensioensparen doet, bouwt voor zichzelf een extra pensioen op. Wat je stort, geeft bovendien recht op een fiscaal voordeel: je kan het dus fiscaal in mindering brengen via jouw personenbelasting.
  • Het geld dat je spaart, wordt belegd in een pensioenspaarverzekering (tak 21/tak 23) of in een pensioenspaarfonds, waardoor het gespaarde bedrag kan aangroeien.
  • Bij een pensioenspaarverzekering met rentewaarborg (“tak 21”) is dat zelfs aan een vast gegarandeerd rendement en heb je de zekerheid dat wat je stort niet verloren gaat. Met een dergelijke pensioenspaarverzekering onderga je de beursrisico’s dus niet!

Als je in 2019 kiest voor een pensioenspaarfonds, kan je tot €980 of €1260 sparen. Die maximumbedragen worden elk jaar geïndexeerd en bieden je een belastingvoordeel in de vorm van een belastingaftrek van respectievelijk 30% en 25% (€294 of €315).
Wat is het interessantste bedrag vanuit fiscaal oogpunt? Als je kiest voor het hoogste bedrag, laten de positieve effecten zich voelen vanaf het bedrag van €1177 (bedrag voor 2019).

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen kan vergeleken worden met pensioensparen. Ook hier bedraagt het fiscale voordeel immers 30% van de gestorte premie.

De spaarformules zijn vergelijkbaar met pensioensparen en dit kan zowel met een gewaarborgd rendement (tak 21), in combinatie met of volledig in fondsen (tak 23).

Voor het fiscale gedeelte van het langetermijnsparen wordt de maximumpremie berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het inkomstenjaar 2019 (aanslagjaar 2020) bedraagt de maximumbijdrage €176,40 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute bovengrens van €2.350. De beschikbare fiscale marge moet wel geëvalueerd worden in samenhang met de eventuele fiscale voordelen, verbonden aan de terugbetaling van een hypothecair krediet.

Heb je vragen over pensioen- of langetermijnsparen of wens je een offerte? Maak een afspraak, wij leggen dit graag verder uit.

Bekijk het volledige originele bericht op : Nijsten Verzekeringskantoor Blog

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de kantooruren op het nummer 089 764 133 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.