Altijd veilig op de weg met een fiets- en motorverzekering

 In Blog

Om files te vermijden, kosten te besparen en voor ons eigen gemak verplaatsen we ons vandaag meer en meer met de fiets, allerhande e-bikes of met de motor. Dagelijks meer fietsen, elektrische en gemotoriseerde vervoersmiddelen op de weg, dat is niet zonder risico. Wat gebeurt er bij diefstal of eigen schade? Hoe kan je je hierop voorbereiden en jezelf beschermen?

Verzeker jouw fiets of motor tegen diefstal en eigen schade !

De verkoop en het gebruik van moto’s en fietsen stijgt, maar ook het aantal ongevallen en diefstallen stijgt. In Vlaanderen worden er dagelijks honderden fietsen en motoren gestolen. Fietsen worden vaak gestolen voor eigen gebruik, motoren worden gestript en de onderdelen ervan worden verkocht.

Verzekeraars zijn zich van deze trend zeer bewust en evenzeer van de bijhorende gevaren. Ze zijn als ’t ware verplicht hun verzekeringsaanbod gevoelig uit te breiden. Op zich, een verzekering om jouw (elektrische) fiets, speed-pedelec of moto tegen diefstal en/of ongevalsschade te verzekeren, is niet volledig nieuw maar het gamma wordt steeds breder, met een verzekeringsformule volledig op maat, zowel individueel als voor je gezin.

Want een fiets kost al gauw €1000 tot €3000 en een motor nog enkele duizenden euro’s meer. Een investering die je niet zomaar wilt verliezen. Daarom is een omniumverzekering voor jou de ideale oplossing. De motor- en fietsomnium geldt voor de meeste (nieuwe) fietsen en motoren die je aankoopt.

Welke dekkingen kies je ?

Je hebt de keuze tussen :

  • Diefstal van je fiets/moto
  • Schade aan je fiets/moto, inclusief diefstal

Voor de dekking diefstal geldt de voorwaarde dat één van de volgende anti-diefstalsystemen aanwezig was op het vervoermiddel en correct vergrendeld was op het moment van het schadegeval :

  • een beugelslot (Type ‘U’)
  • een kettingslot
  • een remschijfslot
Bij diefstal of poging tot diefstal moet je het beschadigde anti-diefstalsysteem of de sleutels van het slot het aankoopbewijs kunnen voorleggen

Door de dekking omnium is ook de schade verzekerd als je valt met je fiets of motor.

Ook voor je accessoires !

Heb je een fietscomputer of is je moto voorzien van een GPS ? Een deftig slot om je fiets of moto af te sluiten zal zeker ook niet ontbreken. En wellicht ook een reistas achterop. Dat wordt allemaal mee verzekerd.

Vijf handige tips om fiets- of motordiefstal te vermijden

  1. Label of graveer jouw fiets. Dieven zijn minder geneigd gelabelde of gegraveerde fietsen te stelen. Is hij toch gestolen ? En vindt de politie jouw fiets terug ? Dan herken je jouw fiets makkelijk aan het label.
  2. Doe jouw fiets/moto altijd op slot, ook al ben je niet lang weg. Ook als jouw fiets/moto in een garage, binnenplaats of fietsenstalling staat, leg je jouw fiets/moto best vast met een slot.
  3. Maak de fiets/moto vast aan een vaststaand voorwerp. Dat maakt het moeilijker om deze te stelen.
  4. Vergeet niets in jouw reistassen. En neem ook alle accessoires zoals navigatie / computers, afneembare verlichting of drinkbus mee.
  5. Zet jouw fiets/moto op goed verlichte plaatsen waar veel mensen voorbijkomen.

Wat bij lichamelijke schade bij een val met de fiets of motor ?

Wat als je zelf valt of een ongeval veroorzaakt met de fiets of met een gemotoriseerd voertuig ? In hoeverre ben je dan gedekt ? Je kunt in alle gevallen terugvallen op het ziekenfonds, maar in vele gevallen stopt het daar. In geval van invaliditeit of bijkomende kosten na het ongeval ben je niet gedekt. Vooral bij de opkomst van de speed-pedelec is het belangrijk om na te denken over een bijkomende verzekering.

Je leest er alles over in dit artikel

Voorkomen is beter dan genezen !
Laat daarom jouw fiets, e-bike of motor vandaag nog
verzekeren tegen diefstal en eigen schade !

Bekijk het volledige originele bericht op : Nijsten Verzekeringskantoor Blog

Contacteer ons

U kan ons steeds telefonisch bereiken tijdens de kantooruren op het nummer 089 764 133 of via dit contactformulier. Graag tot ziens.